Norma une 179003 - Sistemas sanitarios | OCA Global
Selecciona un país:

Espanya

ES / CA / EN

Andorra

ES / EN / CA

Arabia Saudí

ES / EN / عر

Brasil

ES / EN / PO

Chile

ES / EN

Colombia

ES / EN

Egipto

ES / EN

Emiratos Árabes

ES / EN

India

ES / EN

Marruecos

ES / EN / FR

México

ES / EN

Panamá

ES / EN

Perú

ES / EN

Portugal

ES / EN / PO

Rumania

RU / EN

Sudàfrica

ES / EN

Ucrania

ES / EN

Italia

ES / EN

Què és?

La seguretat del pacient està adquirint gran rellevància tant per als pacients i les seves famílies, que desitgen sentir-se segurs, com per a les gestores i professionals que desitgen oferir una assistència sanitària segura, efectiva i eficient.

La norma UNE 179003 de Gestió de Riscos per a la Seguretat del Pacient, estableix els principis generals i els requisits que han de complir els centres sanitaris per gestionar els riscos derivats de l’execució d’activitats sanitàries en el marc d’un sistema de gestió.

L’Organització Mundial de la Salut defineix la seguretat del pacient com l’absència o reducció total, o la reducció a un nivell mínim acceptable, de risc de sofrir un dany innecessari en el curs de l’atenció sanitària, i la norma UNE 179003 desenvolupa els requisits necessaris perquè s’aconsegueixi l’objectiu marcat. D’aquesta manera, l’organització sanitària, en les activitats i centres en els quals s’apliqui, aconsegueix minimitzar els perills o esdeveniments adversos als quals pugui estar sotmès el pacient durant la seva atenció sanitària, reduir els riscos inherents a l’activitat sanitària i millorar els resultats clínics.

Els esdeveniments adversos es defineixen com qualsevol incident inesperat o no desitjable que té lloc durant l’assistència sanitària i que produeix dany al pacient. Els esdeveniments adversos estan relacionats amb els errors produïts durant la medicació, infeccions hospitalàries, aparició d’úlceres de decúbit, procediments, diagnòstic i identificació del pacient, entre uns altres.

En la norma s’estableixen criteris per a l’avaluació de risc tenint present la gravetat de les conseqüències i la probabilitat d’ocurrència. S’estableixen també criteris per la mesura de la capacitat de detecció, el nivell de risc i criteris per a l’acceptació del risc.

L’aplicació d’un sistema de gestió de riscos es pot realitzar de forma global en tot el centre sanitari, o bé en àrees o serveis específics. 

Marc legal

  • UNE 179003:2013 Serveis Sanitaris. Gestió de Riscos per a la Seguretat del Pacient.    
UNE 179003

A qui va dirigit?

Està dirigida a tota organització sanitària que vulgui abordar, a través d’un sistema de gestió de risc, la identificació d’esdeveniments adversos, l’avaluació dels riscos associats, l’establiment d’objectius de tractament del risc, la gestió eficient dels recursos o el desenvolupament de plans d’accions eficaços.

Cerca específica

Si ja ho tens clar, trobar-ho més ràpid

Línies de negoci