Antàrtida
CERTIFICACIÓ | QUALITAT I PRODUCTE
Com ja sabeu, el nostre responsable de Medi Ambient Pablo Escribano va fer un apassionant viatge de 26 dies a l'Antàrtida com a representant d'OCA Global, però sabeu com s'arriba fins a la Base Antàrtica Espanyola (BAE)?
Quant a l'anada, en primer lloc Pablo es va realitzar una PCR el mateix dia de prendre el vol per requeriment de Xile. El vol va sortir de Madrid i va tenir una durada d'unes 13 hores fins a arribar a la capital Santiago de Xile; i allí va fer escala per a anar a Punta Arenas, en la zona austral del país. Una vegada en Punta Arenas, el nostre enviat va haver de fer quarantena durant una setmana i realitzar tres PCR, tot sota coordinació del Comité Polar Español (CPE), la Unidad de Tecnología Marina (UTM) del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i el Instituto Antártico Chileno (INACH).
Després de la quarantena, Pablo es va dirigir a l'únic aeròdrom de la Península Antàrtica: l'aeròdrom Tinent Rodolfo Marsh Martin (pertanyent a Xile), a l'Illa Rei Jorge, Arxipèlag de les Shetland del Sud (Antàrtida). Després d'un vol d'unes 3-4 hores en funció del temps, el següent pas és embarcar en una zodiac fins a arribar al Vaixell Oceanogràfic Sarment de Gamboa, pertanyent al CSIC. Aquest vaixell, al costat del Hespérides, són els dos encarregats de donar suport a les bases antàrtiques.
Gràcies a aquest vaixell s'arriba a les dues BAE: la Joan Carles I a l'Illa Livingston (pertanyent al CSIC) i la Gabriel de Castella a l'Illa Decepció (gestionada per l'Exèrcit de Terra). Es tracta de dues bases amb obertura només durant l'estiu austral (aproximadament de novembre a abril), i els desplaçaments entre l'una i l'altra es realitzen per l'Estret de Bransfield (Oceà Antàrtic).
Quant a la volta, Pablo ens conta que va fer una parada logística en el Campament Byers, un campament i base estacional de caràcter internacional situat a l'Illa Livingston; i una altra en la Base Argentina Artigas, situada en l'altre extrem de l'Illa Rei Jorge.
Potser el pitjor moment del viatge van ser els tres dies creuant el Passatge o Pas de Drake, que és el tram de mar que separa Amèrica del Sud de l'Antàrtida, entre el Cap d'Hornos (Xile) i les illes Shetland del Sud (Antàrtida). Però una vegada superat, el nostre enviat a la zona més austral del planeta va poder emprendre el viatge de tornada a casa.
Creieu que ha valgut la pena tot el recorregut? Us ho expliquem aviat!
Tornar als projectes destacats
Descobreix tots els projectes més destacats de les nostres línies de negoci.
Veure tot